Wajibkah Qurban? serta Larangan jika mengerjakannya.

A VPN is an essential component of IT security, whether youโ€™re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

“Ibadah Qurban” merupakan istilah yang merujuk kepada persembahan korban haiwan sempena perayaan Aidiladha. Ibadah Qurban adalah satu amalan yang melibatkan penyembelihan haiwan tertentu dengan tujuan mendekatkan diri kepada Allah SWT pada waktu yang ditetapkan.

Ibadah Qurban bukan sahaja merupakan kaedah terbaik untuk mendekatkan diri kepada Allah, tetapi juga sebagai penunjuk takwa seseorang hamba kepada Yang Maha Esa. Ini berdasarkan firman Allah dalam Surah al-Maidah ayat 27 yang bermaksud, “Sesungguhnya Allah hanya menerima (Qurban) dari orang yang bertakwa.” Ayat seterusnya dalam Surah al-Hajj ayat 37 juga menyebutkan, “Daging unta dan darahnya itu sekali-kali tidak dapat mencapai (keredaan) Allah, tetapi ketakwaan dari kamu lah yang dapat mencapainya.”

Ibadah Qurban yang dilakukan dengan ketaatan, takwa, dan keikhlasan akan mendapat ganjaran yang besar dan berlipat ganda dari Allah SWT. Sebagaimana yang dinyatakan dalam hadis Nabi yang bermaksud, “Setiap helai bulunya akan mendatangkan satu kebaikan.” (HR. Ahmad dan Ibnu Majah).

Namun, dalam melaksanakan ibadah Qurban terdapat beberapa larangan yang perlu diambil perhatian. Apabila memasuki bulan Zulhijjah (1 Zulhijjah), disyorkan bagi individu yang ingin berkorban untuk tidak memotong rambut pada kepala, wajah, atau badan, juga tidak memotong kuku sehingga selesai melakukan penyembelihan korban. Larangan ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Ummu Salamah R.anha, bahawa dia mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang mempunyai binatang korban untuk disembelih, maka apabila terlihatnya anak bulan Zulhijjah, janganlah dia mengambil apa-apa pun (yakni memotong) daripada rambutnya atau kukunya sehingga dia selesai berkorban.” (Hadis riwayat Imam Muslim).

Menurut sebahagian ulama, larangan ini memahaminya sebagai haram untuk memotong rambut, mencabut bulu-bulu di badan, serta memotong kuku. Namun, pendapat yang lebih masyhur adalah larangan ini adalah makruh tanzih, iaitu tidak diharamkan tetapi lebih baik untuk dijauhi.

Antara hikmah yang dinyatakan oleh Imam Nawawi Rahimahullah dalam syarahnya ialah larangan memotong kuku dan rambut bagi orang yang ingin melaksanakan ibadah Qurban adalah untuk membebaskan anggota badan dari api neraka. Terdapat pendapat yang lemah yang menyatakan agar menyerupai keadaan ihram di mana seseorang diharamkan untuk memotong rambut, mencukur, memotong kuku, dan beberapa larangan lainnya.

Secara kesimpulannya, menurut pandangan jumhur ulama, melaksanakan ibadah Qurban adalah sunat muakkadah bagi individu yang berkemampuan. Pendapat dalam mazhab Syafie menyatakan bahawa ibadah Qurban adalah sunat ‘ain yang perlu dilakukan sekali seumur hidup. Mazhab Maliki pula berpendapat bahawa meninggalkan ibadah Qurban adalah makruh bagi mereka yang mampu melakukannya. Bagi mereka yang bernazar untuk berkorban, melaksanakan ibadah Qurban adalah wajib.

Wallahua’lam.

Sudahkah anda menempah untuk Ibadah Qurban anda tahun ini? Jom Qurban bersama Aqiqah4u.my, Klik sini Untuk Daftar.

Khairul Amali

Komen anda?

Perkhidmatan

Aqiqah

Perlaksanaan di:
๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ฌ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ฟ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉโ€‹

Harga Serendah RM390/ekor

Nazar, Sedekah & Dam

Perlaksanaan di:
๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡ฆ

Harga Serendah RM470/ekor

Badal Umrah

Perlaksanaan di:
๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡ฆ

Harga Serendah RM700/badal
Whatsapp
1
Bantuan?
Scan the code
Khidmat Pelanggan
Salam ๐Ÿ‘‹

Ingin berinteraksi dengan Pegawai Khidmat Pelanggan Aqiqah4u.my? Klik Whatsapp untuk mula.