Pilihan Aqiqah

Aqiqah di Hari Sunnah, Sempurnakan Sunnah yang dituntut seawal Hari Ke-7 Kelahiran.

Aqiqah di Aqiqah4u.my
  • Aqiqah Online

    Kami menawarkan Aqiqah secara online dengan pengurusan secara Mutlak dimana Pelaksanaan dari sembelihan dan agihan akan diuruskan oleh Aqiqah4u.my

  • Akad Kepatuhan Syariah

    Aqiqah4u.my adalah memenuhi Patuh Syariah dalam pelaksanaan dengan Akad Wakalah & Bai' Salam, selain Musawamah selaras dengan Akta 759, Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013. Maklumat Lanjut Klik Disini

  • Percuma Khidmat Nasihat

    Memerlukan Jawapan atas persoalan berkaitan Aqiqah? Kami sedia menjawab soalan-soalan anda dalam 24 Jam. Klik Button Whatsapp untuk mulakan.

Bagaimana Aqiqah anda dilaksanakan?

Pendaftaran & Pembayaran

Apabila kami telah menerima Pendaftaran & Pembayaran anda, Aqiqah anda akan dilakukan mengikut Tarikh Pilihan Anda

Notifikasi SMS & Emel

Anda akan menerima Notifikasi SMS & Emel mengenai tempahan anda serta Invois & Resit. Notifikasi ini juga akan diberikan setelah Aqiqah anda selesai

Bukti Video & Gambar Aqiqah

Setiap pelaksanaan Aqiqah akan diberikan Video & Gambar Bukti Sembelihan dimana anda boleh mengakses melalui Sistem Semakan Status Aqiqah4u.my dengan menggunakan Kod Unik yang akan dihantar melalui SMS dan Emel

Dilaksanakan di Pusat Sembelihan berdasarkan Lokasi yang dipilih sama ada di Mekah, Indonesia (Bandung), Afrika (Uganda) atau di Malaysia.ย  Harga yang tertera adalah merangkumi kos kambing, upah dan pengurusan.

Nrzieana
Nrzieana
22. April, 2024.
Alhamdulillah.. proses yang sangat mudah dan penerangan yang jelas.. video dan sijil juga disediakan... Ade beberapa pilihan pakej2 juga untuk dipilih.. recommended..terima kasih aqiqah4u
Sanjibul Islam
Sanjibul Islam
28. Mac, 2024.
MashaAllah excellent and efficient. Will definitely recommend!
Mohd Aslah
Mohd Aslah
16. Februari, 2024.
Alhamdulillah..terima ksh..service tip top
Izzat Hafizuddin
Izzat Hafizuddin
7. Februari, 2024.
Alhamdulillah. Kerana kekangan masa, saya telah pilih Aqiqah4u.my untuk melaksanakan aqiqah bagi pihak anak saya. Pada awalnya rasa was-was, tapi selepas dapat video sembelihan oleh tukang sembelih dan daging aqiqah diagihkan kepada pelajar2 madrasah di Indonesia, terus hilang perasaan was-was. Tambahan pula, aqiqah dilaksana berdasarkan tarikh yang diberikan oleh saya. Air Zamzam dan plat aqiqah telah diterima oleh saya selepas 3 minggu dari tarikh aqiqah melalui courier. Saya bagi 5 bintang untuk perkhidmatan keseluruhan walaupun tak cukup binatang aqiqah pada awalnya. Selepas saya maklumkan kepada Aqiqah4u.my, mereka terus update dan laksana aqiqah untuk seekor lagi kambing beserta video sembelihan. Terima kasih. Jazakallah khairan kathira kepada aqiqah4u.my.
syai mohd
syai mohd
20. Januari, 2024.
Alhamdulilah, prosedur akikah selamat disempurnakan utk putera kami. Tahniah company Aqiqah4u kerana providekn service seperti yg dijanjikan. Semoga Allah merahmati & memudahkan segala urusan kita.
Intan Hassan
Intan Hassan
20. Januari, 2024.
Mohd Azfar
Mohd Azfar
10. Januari, 2024.
Trusted service
Shaquef Shahuddin
Shaquef Shahuddin
7. Januari, 2024.
Alhamdulillah syukur kepada Allah S.W.T, terima kasih kepada pihak Aqiqah4u kerana telah menyempurnakan aqiqah anak saya.Alhamdulillah proses aqiqah dipermudahkan dan berjalan dgn lancar.
haikal huzaini
haikal huzaini
7. Januari, 2024.
Mohd Bakri Samsudin
Mohd Bakri Samsudin
31. Disember, 2023.

Sembelihan boleh dilaksanakan setiap hari mengikut tarikh yang diminta pelanggan, tetapi kami mencadangkan untuk sembelihan diadakan pada hari ke-7,14, atau 21 kelahiran mengikut sunnah.

Pelanggan akan menerima:

1. Notifikasi Emel dari Sistem secara Automatik apabila Pembayaran telah berjaya selain dari Resit Pembayaran dari Payment Gateway Aqiqah4u – Securepay/Riipay/Stripeย 

2. Notifikasi SMS/Emel Pengesahan Pembelian dan Invois Pembayaran Arovis Global Sdn Bhd beserta Akad Wakalah yang akan dilampirkan bersama setelah Staff Jualan kami membuat pengesahan pendaftaran anda.

3. Kod Unik untuk menyemak status, memuat turun Video dan Gambar sembelihan melalui sistem Semak Status Aqiqah4u (e-Sijil Perlaksanaan Ibadah).

Show Order Summary
RM490.00
produk jumlah kecil
Aqiqah Mekah  × 1 RM490.00
jumlah kecil RM490.00
Jumlah RM490.00

Pilihan Ibadah (Aqiqah)

Produk
Kuantiti
Harga
Kambing - Mekah
Seekor | Jenis Harri
+
RM490.00
Kambing - Uganda
Seekor | Jenis Karamoja
+
RM470.00

Maklumat Pelanggan

Maklumat Bil

Maklumat Penama Ibadah

Pilihan Tarikh Ibadah

Persetujuan Pelanggan

Your order

Product Subtotal
Aqiqah Mekah  × 1 RM490.00
Subtotal RM490.00
Jumlah RM490.00

Pilihan Pembayaran

  • Buat pembayaran melalui Bank Malaysia

Data peribadi anda akan digunakan untuk memproses tempahan anda, mengoptimasikan pengalaman anda dalam penggunaan laman web ini, dan untuk tujuan lain yang berkaitan, layari privacy policy untuk maklumat lanjut.


Soalan Lazim Aqiqah
Apakah itu Aqiqah?

Aqiqah ialah ibadah sembelihan haiwan ternakan seperti kambing yang disembelih pada hari ke-7, 14 atau 21 kelahiran anak sebagai Tanda Kesyukuran kepada Allah.

Menurut pendapat Imam Shafie (r.h), Aqiqah boleh dilaksanakan buat anak bila-bila masa sebelum anak itu baligh.

Hukum Aqiqah?

Hukum Aqiqah adalah sunat muakkad (sangat digalakkan).

Pendapat yang rajih dalam mazhab al-Syafie bahawa hukum sunatnya kekal sehingga anak itu baligh.

Info: muftiwp.gov.my

Bilangan Kambing untuk Aqiqah?

Anak lelaki 2 ekor kambing manakala bagi anak perempuan pula adalah 1 ekor kambing.

Ini berdasarkan sabda Nabi SAW yang menyebutkan:

ู…ูŽู†ู’ ูˆูู„ูุฏูŽ ู„ูŽู‡ู ูˆูŽู„ูŽุฏูŒ ููŽุฃูŽุญูŽุจู‘ูŽ ุฃูŽู†ู’ ูŠูŽู†ู’ุณููƒูŽ ุนูŽู†ู’ู‡ู ููŽู„ู’ูŠูŽู†ู’ุณููƒู’ ุนูŽู†ู ุงู„ู’ุบูู„ุงูŽู…ู ุดูŽุงุชูŽุงู†ู ู…ููƒูŽุงููุฆูŽุชูŽุงู†ู ูˆูŽุนูŽู†ู ุงู„ู’ุฌูŽุงุฑููŠูŽุฉู ุดูŽุงุฉูŒ


Maksudnya:ย โ€œSesiapa yang dikurniakan anak dan ingin melakukan ibadat untuknya, maka lakukanlah ibadah aqiqah bagi anak lelaki dua ekor kambing dan bagi anak perempuan pula seekor kambingโ€.

Riwayat Abu Daud (2842)

Berdasarkan hadith di atas, ia adalah tertib yang terbaik bagi seseorang jika ingin melakukan ibadah aqiqah buat anaknya.

Melaksanakan Aqiqah buat diri sendiri?

Sunat hukumnya untuk seseorang yang dewasa yang belum diaqiqahkan untuk mengaqiqahkan dirinya sendiri sebagai tanda syukur kepada Allah atas nikmat kehidupan yang diberikan-Nya.

Jika dia tidak mampu, maka tiada masalah dan tiada kehinaan terhadap perkara itu kerana Syariat tidak memberatkan seseorang atas suatu yang dia tidak mampu.

Info: muftiwp.gov.my

Notis Penafian

Semua Maklumat Peribadi anda akan digunakan oleh syarikat untuk tujuan memproses pendaftaran anda, Maklumat Peribadi anda dilindungi oleh Undang-undang Malaysia di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, Akta Perlindungan Pengguna 1999, Peraturan Perlindungan Pengguna (Transaksi Perdagangan Elektronik) 2012.

โ’ธ 2024 Dikendalikan oleh Arovis Global Sdn Bhd (1347226-H)

Whatsapp
1
Bantuan?
Scan the code
Khidmat Pelanggan
Salam ๐Ÿ‘‹

Ingin berinteraksi dengan Pegawai Khidmat Pelanggan Aqiqah4u.my? Klik Whatsapp untuk mula.