Pakej Qurban 2024

Qurban di Hari Tasyrik, dalam mencari Keredhaan Ilahi, Qurban sebuah Tanda Kesyukuran

Qurban di Aqiqah4u.my
 • Qurban Online

  Kami menawarkan Aqiqah secara online dengan pengurusan secara Mutlak dimana Pelaksanaan dari sembelihan dan agihan akan diuruskan oleh Aqiqah4u.my

 • Akad Kepatuhan Syariah

  Aqiqah4u.my adalah memenuhi Patuh Syariah dalam pelaksanaan dengan Akad Wakalah & Bai' Salam, selain Musawamah selaras dengan Akta 759, Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013, Maklumat Lanjut Klik Disini

 • Percuma Khidmat Nasihat

  Memerlukan Jawapan atas persoalan berkaitan Qurban? Kami sedia menjawab soalan-soalan anda dalam 24 Jam. Klik Button Whatsapp untuk mulakan.

Bagaimana Qurban anda dilaksanakan?

Pendaftaran & Pembayaran

Apabila kami telah menerima Pendaftaran & Pembayaran anda, Qurban anda akan dilaksanakan pada hari Tasyrik di Lokasi pilihan anda

Notifikasi SMS & Emel

Anda akan menerima Notifikasi SMS & Emel mengenai tempahan anda serta Invois & Resit. Notifikasi ini juga akan diberikan setelah Qurban anda selesai

Laporan Qurban

Anda akan menerima Laporan Qurban setelah selesai pelaksanaannya, untuk Qurban di Mekah, anda akan menerima Laporan Umum Pelaksanaan Qurban, manakala untuk Qurban di Kampala, Uganda, anda akan menerima Video & Gambar sembelihan.

Dilaksanakan di Pusat Sembelihan berdasarkan Lokasi yang dipilih sama ada di Mekah, Indonesia (Bandung), Afrika (Uganda) atau di Malaysia.Harga yang tertera adalah merangkumi kos kambing, upah dan pengurusan.

Apabila sudah masuk bulan Zulhijjah (1 Zulhijjah) maka disunatkan bagi orang yang ingin melaksanakan Qurban untuk tidak memotong rambut di kepalanya, wajahnya, atau badannya, tidak juga memotong kukunya, sehingga dia selesai menyembelih Qurban-nya. Hal ini berpandukan hadis daripada Ummu Salamah R.anha bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda:

ู…ูŽู†ู’ ูƒูŽุงู†ูŽ ู„ูŽู‡ู ุฐูุจู’ุญูŒ ูŠูŽุฐู’ุจูŽุญูู‡ู ููŽุฅูุฐูŽุง ุฃูู‡ูู„ู‘ูŽ ู‡ูู„ูŽุงู„ู ุฐููŠ ุงู„ู’ุญูุฌู‘ูŽุฉูุŒ ููŽู„ูŽุง ูŠูŽุฃู’ุฎูุฐูŽู†ู‘ูŽ ู…ูู†ู’ ุดูŽุนู’ุฑูู‡ูุŒ ูˆูŽู„ูŽุง ู…ูู†ู’ ุฃูŽุธู’ููŽุงุฑูู‡ู ุดูŽูŠู’ุฆู‹ุง ุญูŽุชู‘ูŽู‰ ูŠูุถูŽุญู‘ููŠูŽ

Maksudnya:ย Barangsiapa yang mempunyai binatang Qurban untuk disembelih, maka apabila terlihatnya anak bulan Zulhijjah, janganlah dia mengambil satu apa pun (yakni memotong) daripada rambutnya, mahupun daripada kukunya sehingga dia selesai melaksanakan Qurban.

Hadis riwayat Imam Muslim (1977)

Pelanggan akan menerima:

1. Notifikasi Emel dari Sistem secara Automatik apabila Pembayaran telah berjaya selain dari Resit Pembayaran dari Payment Gateway Aqiqah4u – Securepay/Riipay/Stripeย 

2. Notifikasi SMS/Emel Pengesahan Pembelian dan Invois Pembayaran Arovis Global Sdn Bhd beserta Akad Wakalah yang akan dilampirkan bersama setelah Staff Jualan kami membuat pengesahan pendaftaran anda.

3. Kod Unik untuk menyemak status, memuat turun Video dan Gambar sembelihan melalui sistem Semak Status Aqiqah4u (e-Sijil Perlaksanaan Ibadah).

Hanya untuk Pakej:
– Qurban Afrikaย 
– Qurban Indonesia

*Qurban Mekah bukti sembelihan adalah melalui Video Laporan Umum sahaja.

Nrzieana
Nrzieana
22. April, 2024.
Alhamdulillah.. proses yang sangat mudah dan penerangan yang jelas.. video dan sijil juga disediakan... Ade beberapa pilihan pakej2 juga untuk dipilih.. recommended..terima kasih aqiqah4u
Sanjibul Islam
Sanjibul Islam
28. Mac, 2024.
MashaAllah excellent and efficient. Will definitely recommend!
Mohd Aslah
Mohd Aslah
16. Februari, 2024.
Alhamdulillah..terima ksh..service tip top
Izzat Hafizuddin
Izzat Hafizuddin
7. Februari, 2024.
Alhamdulillah. Kerana kekangan masa, saya telah pilih Aqiqah4u.my untuk melaksanakan aqiqah bagi pihak anak saya. Pada awalnya rasa was-was, tapi selepas dapat video sembelihan oleh tukang sembelih dan daging aqiqah diagihkan kepada pelajar2 madrasah di Indonesia, terus hilang perasaan was-was. Tambahan pula, aqiqah dilaksana berdasarkan tarikh yang diberikan oleh saya. Air Zamzam dan plat aqiqah telah diterima oleh saya selepas 3 minggu dari tarikh aqiqah melalui courier. Saya bagi 5 bintang untuk perkhidmatan keseluruhan walaupun tak cukup binatang aqiqah pada awalnya. Selepas saya maklumkan kepada Aqiqah4u.my, mereka terus update dan laksana aqiqah untuk seekor lagi kambing beserta video sembelihan. Terima kasih. Jazakallah khairan kathira kepada aqiqah4u.my.
syai mohd
syai mohd
20. Januari, 2024.
Alhamdulilah, prosedur akikah selamat disempurnakan utk putera kami. Tahniah company Aqiqah4u kerana providekn service seperti yg dijanjikan. Semoga Allah merahmati & memudahkan segala urusan kita.
Intan Hassan
Intan Hassan
20. Januari, 2024.
Mohd Azfar
Mohd Azfar
10. Januari, 2024.
Trusted service
Shaquef Shahuddin
Shaquef Shahuddin
7. Januari, 2024.
Alhamdulillah syukur kepada Allah S.W.T, terima kasih kepada pihak Aqiqah4u kerana telah menyempurnakan aqiqah anak saya.Alhamdulillah proses aqiqah dipermudahkan dan berjalan dgn lancar.
haikal huzaini
haikal huzaini
7. Januari, 2024.
Mohd Bakri Samsudin
Mohd Bakri Samsudin
31. Disember, 2023.

Show Order Summary
RM490.00
produk jumlah kecil
Qurban Mekah - Kambing Jenis Harri, Miโ€™zah atau Maโ€™iz  × 1 RM490.00
jumlah kecil RM490.00
Jumlah RM490.00

Pilihan Qurban

Produk
Kuantiti
Harga
Kambing - Mekah
Seekor | Jenis Harri
+
RM490.00
Kambing - Mekah
Seekor | Jenis Barbari
+
RM890.00
Unta - Mekah
1 Bahagian
+
RM790.00
Lembu - Mekah
1 Bahagian
+
RM850.00
Kambing - Uganda
Seekor | Jenis Karamoja
+
RM450.00
Lembu - Uganda
1 Bahagian
+
RM350.00
Pakej Jemaah Haji
Qurban & Dam ( Harri)
+
RM950.00

Maklumat Pelanggan

Maklumat Bil

Maklumat Penama Ibadah

Persetujuan Pelanggan

Your order

Product Subtotal
Qurban Mekah - Kambing Jenis Harri, Miโ€™zah atau Maโ€™iz  × 1 RM490.00
Subtotal RM490.00
Jumlah RM490.00

Pilihan Pembayaran

 • Buat pembayaran melalui Bank Malaysia

Data peribadi anda akan digunakan untuk memproses tempahan anda, mengoptimasikan pengalaman anda dalam penggunaan laman web ini, dan untuk tujuan lain yang berkaitan, layari privacy policy untuk maklumat lanjut.


Soalan Lazim Qurban
Apakah maksud Qurban?

Qurban adalah ibadah penyembelihan haiwan ternakan, iaitu kambing, lembu dan unta yang dilaksanakan pada hari-hari Tashrik (10 โ€“ 13 Zulhijjah) dengan tujuan mendekatkan diri kepada Allah subhanahu wa Ta;ala.

Hukum Qurban?

Para ulama berbeza pendapat tentang hukum qurban, samada adakah ianya Sunat yang dituntut atau Wajib? Jumhur ulama mengatakan bahawa ianya adalah Sunat Muakkad (sunat yang dituntut), dan sebahagian yang lain seperti Mazhab Abu Hanifah dan salah satu riwayat Imam Ahmad mengatakan bahawa ianya wajib. Ianya berdasarkan ayat al-Quran surah al-Kauthar, ayat 2: โ€œMaka solatlah utnuk Tuhanmu dan laksanakanlah Qurbanโ€. Ayat ini diturunkan dalam bentuk arahan dan perintah.ย 

Jenis Qurban?

Terdapat beberapa jenis qurban:

 1. Qurban Taโ€™yin: Qurban yang diniatkan keatas ke atas haiwan ternakan tertentu.
 2. Qurban atas faktor yang wasiat yang ditinggalkan oleh si mati.
 3. Qurban kerana telah bernazar untuk melaksanakannya. Jenis ini anda perlu melakukan dua sembelihan, iaitu untuk qurban itu sendiri dan untuk nazar yang telah dilakukan itu. Hal ini kerana keduanya adalah ibadah dan hukum yang berbeza.ย 
Adakah Qurban setiap tahun?

Anda perlu melaksanakan ibadah qurban setiap tahun sekiranya berkemampuan. Ianya adalah ibadah yang dituntut setiap kali musim haji dan musim haji setahun sekali.

Notis Penafian

Semua Maklumat Peribadi anda akan digunakan oleh syarikat untuk tujuan memproses pendaftaran anda, Maklumat Peribadi anda dilindungi oleh Undang-undang Malaysia di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, Akta Perlindungan Pengguna 1999, Peraturan Perlindungan Pengguna (Transaksi Perdagangan Elektronik) 2012.

โ’ธ 2024 Dikendalikan oleh Arovis Global Sdn Bhd (1347226-H)

Whatsapp
1
Bantuan?
Scan the code
Khidmat Pelanggan
Salam ๐Ÿ‘‹

Ingin berinteraksi dengan Pegawai Khidmat Pelanggan Aqiqah4u.my? Klik Whatsapp untuk mula.