Pakej Qurban 2024

Qurban di Hari Tasyrik, dalam mencari Keredhaan Ilahi, Qurban sebuah Tanda Kesyukuran

Qurban di Aqiqah4u.my
 • Qurban Online

  Kami menawarkan Aqiqah secara online dengan pengurusan secara Mutlak dimana Pelaksanaan dari sembelihan dan agihan akan diuruskan oleh Aqiqah4u.my

 • Akad Kepatuhan Syariah

  Aqiqah4u.my adalah memenuhi Patuh Syariah dalam pelaksanaan dengan Akad Wakalah & Bai' Salam, selain Musawamah selaras dengan Akta 759, Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013, Maklumat Lanjut Klik Disini

 • Percuma Khidmat Nasihat

  Memerlukan Jawapan atas persoalan berkaitan Qurban? Kami sedia menjawab soalan-soalan anda dalam 24 Jam. Klik Button Whatsapp untuk mulakan.

Bagaimana Qurban anda dilaksanakan?

Pendaftaran & Pembayaran

Apabila kami telah menerima Pendaftaran & Pembayaran anda, Qurban anda akan dilaksanakan pada hari Tasyrik di Lokasi pilihan anda

Notifikasi SMS & Emel

Anda akan menerima Notifikasi SMS & Emel mengenai tempahan anda serta Invois & Resit. Notifikasi ini juga akan diberikan setelah Qurban anda selesai

Laporan Qurban

Anda akan menerima Laporan Qurban setelah selesai pelaksanaannya, untuk Qurban di Mekah, anda akan menerima Laporan Umum Pelaksanaan Qurban, manakala untuk Qurban di Kampala, Uganda, anda akan menerima Video & Gambar sembelihan.

Dilaksanakan di Pusat Sembelihan berdasarkan Lokasi yang dipilih sama ada di Mekah, Indonesia (Bandung), Afrika (Uganda) atau di Malaysia.Harga yang tertera adalah merangkumi kos kambing, upah dan pengurusan.

Apabila sudah masuk bulan Zulhijjah (1 Zulhijjah) maka disunatkan bagi orang yang ingin melaksanakan Qurban untuk tidak memotong rambut di kepalanya, wajahnya, atau badannya, tidak juga memotong kukunya, sehingga dia selesai menyembelih Qurban-nya. Hal ini berpandukan hadis daripada Ummu Salamah R.anha bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ كَانَ لَهُ ذِبْحٌ يَذْبَحُهُ فَإِذَا أُهِلَّ هِلَالُ ذِي الْحِجَّةِ، فَلَا يَأْخُذَنَّ مِنْ شَعْرِهِ، وَلَا مِنْ أَظْفَارِهِ شَيْئًا حَتَّى يُضَحِّيَ

Maksudnya: Barangsiapa yang mempunyai binatang Qurban untuk disembelih, maka apabila terlihatnya anak bulan Zulhijjah, janganlah dia mengambil satu apa pun (yakni memotong) daripada rambutnya, mahupun daripada kukunya sehingga dia selesai melaksanakan Qurban.

Hadis riwayat Imam Muslim (1977)

Pelanggan akan menerima:

1. Notifikasi Emel dari Sistem secara Automatik apabila Pembayaran telah berjaya selain dari Resit Pembayaran dari Payment Gateway Aqiqah4u – Securepay/Riipay/Stripe 

2. Notifikasi SMS/Emel Pengesahan Pembelian dan Invois Pembayaran Arovis Global Sdn Bhd beserta Akad Wakalah yang akan dilampirkan bersama setelah Staff Jualan kami membuat pengesahan pendaftaran anda.

3. Kod Unik untuk menyemak status, memuat turun Video dan Gambar sembelihan melalui sistem Semak Status Aqiqah4u (e-Sijil Perlaksanaan Ibadah).

Hanya untuk Pakej:
– Qurban Afrika 
– Qurban Indonesia

*Qurban Mekah bukti sembelihan adalah melalui Video Laporan Umum sahaja.

Ling Jess
Ling Jess
11. Jun, 2024.
Alhamdulillah,MashaAllah sangat2 berpuas hati dengan khidmat Aqiqah4U.my,sangat pantas dapat video dan e sijil pada hari yg sama hari aqiqah,terima kasih Aqiqah 4U.my kerana memudahkan urusan aqiqah anak2 saya dgn izin Allah, semoga Allah permudahkan segala urusan Aqiqah4U.my, amin yarabbal alamin.
Mohd Hafiz Jasman
Mohd Hafiz Jasman
10. Jun, 2024.
Syukur alhamdulillah…Semoga Aqiqah untuk anak ke-3 sy beroleh keberkahan dan diterima Allah SWT.. Sangat mudah dan terbaik laksanakan aqiqah/qurban bersama AQIQAH4U.MY.. Bukti video proses sembelihan sangat jelas tanpa keraguan, InshaaAllah. Salinan Sijil kemas.👍🏻 Harga berpatutan, dan keseluruhan sangat berpuas hati. Semoga setiap tahun dapat melaksanakan korban bersama AQIQAH4U.MY. Aamiin..
aBu YaZiD
aBu YaZiD
10. Jun, 2024.
Alhamdulillah. Kemudahan yang disediakan amat membantu dalam menyempurnakan ibadah Aqiqah. Semoga usaha yang dijalankan berterusan dan dibalas baik Allah swt.
Muhammad Amzar Bin Norkhalid
Muhammad Amzar Bin Norkhalid
10. Jun, 2024.
NOOR HASIHA
NOOR HASIHA
9. Jun, 2024.
mudah dan pantas ! sangat berpuas hati , sangat memudahkan urusan . Admin pun fast respond & beri penerangan jelas , senang berurusan . selesai aqiqah anak sulong saya , insyaallah repeat untuk anak no 2 .
MUHAMMAD AMZAR BIN NORKHALID
MUHAMMAD AMZAR BIN NORKHALID
8. Jun, 2024.
Mohamad Najib Ismail
Mohamad Najib Ismail
8. Jun, 2024.
Segala urusan amat mudah dengan Aqiqah2u. Terima kasih
Norsharzira Ab Rahim
Norsharzira Ab Rahim
7. Jun, 2024.
Syafiq Azhar
Syafiq Azhar
6. Jun, 2024.
Alhamdulillah aqiqah dapat dilaksanakan, disertakan bukti gambar dan video. Saya berpuas hati.
Zeera Ibrahim
Zeera Ibrahim
4. Jun, 2024.
Allhamdulillah ada rezeki terus aqiqah kan anak. Proses cepat ada video sekali.

Show Order Summary
RM890.00
produk jumlah kecil
Qurban Mekah - Kambing Jenis Barbari, Tiiz atau Sawakini  × 1 RM890.00
jumlah kecil RM890.00
Jumlah RM890.00

Pilihan Qurban

Produk
Kuantiti
Harga
Telah Ditutup
Kambing - Mekah
Seekor | Jenis Barbari
+
RM890.00
Telah Ditutup
Kambing - Mekah
Seekor | Jenis Harri
+
RM490.00
Telah Ditutup
Unta - Mekah
1 Bahagian
+
RM790.00
Telah Ditutup
Kambing - Uganda
Seekor | Jenis Karamoja
+
RM450.00
Telah Ditutup
Lembu - Uganda
1 Bahagian
+
RM350.00

Maklumat Pelanggan

Maklumat Bil

Maklumat Penama Ibadah

Persetujuan Pelanggan

Tempahan Anda

Produk Jumlah Kecil
Qurban Mekah - Kambing Jenis Barbari, Tiiz atau Sawakini  × 1 RM890.00
Jumlah Kecil RM890.00
Jumlah RM890.00

Pilihan Pembayaran

 • Buat pembayaran melalui Bank Malaysia

Data peribadi anda akan digunakan untuk memproses tempahan anda, mengoptimasikan pengalaman anda dalam penggunaan laman web ini, dan untuk tujuan lain yang berkaitan, layari Polisi Peribadi untuk maklumat lanjut.


Soalan Lazim Qurban
Apakah maksud Qurban?

Qurban adalah ibadah penyembelihan haiwan ternakan, iaitu kambing, lembu dan unta yang dilaksanakan pada hari-hari Tashrik (10 – 13 Zulhijjah) dengan tujuan mendekatkan diri kepada Allah subhanahu wa Ta;ala.

Hukum Qurban?

Para ulama berbeza pendapat tentang hukum qurban, samada adakah ianya Sunat yang dituntut atau Wajib? Jumhur ulama mengatakan bahawa ianya adalah Sunat Muakkad (sunat yang dituntut), dan sebahagian yang lain seperti Mazhab Abu Hanifah dan salah satu riwayat Imam Ahmad mengatakan bahawa ianya wajib. Ianya berdasarkan ayat al-Quran surah al-Kauthar, ayat 2: “Maka solatlah utnuk Tuhanmu dan laksanakanlah Qurban”. Ayat ini diturunkan dalam bentuk arahan dan perintah. 

Jenis Qurban?

Terdapat beberapa jenis qurban:

 1. Qurban Ta’yin: Qurban yang diniatkan keatas ke atas haiwan ternakan tertentu.
 2. Qurban atas faktor yang wasiat yang ditinggalkan oleh si mati.
 3. Qurban kerana telah bernazar untuk melaksanakannya. Jenis ini anda perlu melakukan dua sembelihan, iaitu untuk qurban itu sendiri dan untuk nazar yang telah dilakukan itu. Hal ini kerana keduanya adalah ibadah dan hukum yang berbeza. 
Adakah Qurban setiap tahun?

Anda perlu melaksanakan ibadah qurban setiap tahun sekiranya berkemampuan. Ianya adalah ibadah yang dituntut setiap kali musim haji dan musim haji setahun sekali.

Notis Penafian

Semua Maklumat Peribadi anda akan digunakan oleh syarikat untuk tujuan memproses pendaftaran anda, Maklumat Peribadi anda dilindungi oleh Undang-undang Malaysia di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, Akta Perlindungan Pengguna 1999, Peraturan Perlindungan Pengguna (Transaksi Perdagangan Elektronik) 2012.

Ⓒ 2024 Dikendalikan oleh Arovis Global Sdn Bhd (1347226-H)

Whatsapp
1
Bantuan?
Scan the code
Khidmat Pelanggan
Salam 👋

Ingin berinteraksi dengan Pegawai Khidmat Pelanggan Aqiqah4u.my? Klik Whatsapp untuk mula.